Konkurs kulinarny Smaki Górnej Prosny 2
13 września 2023
Lokalna Grupa Działania „Górna Prosna” zachęca koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, grupy odnowy wsi i sołectwa do zgłaszania potraw do konkursu „Smaki Górnej Prosny 2”.
Jak mówią Agnieszka Bachowska i Katarzyna Tracz z Lokalnej Grupy Działania „Górna Prosna”, która ma swoją siedzibę w Sternalicach, do przeprowadzenia konkursu kulinarnego w ramach tegorocznego projektu „Opolskie ze smakiem” zainspirowały je dwie „smakowite” publikacje.
- Śmiało można powiedzieć, że to ciąg dalszy przygody z dziedzictwem kulinarnym naszego terenu - mówią panie.
Przypomnijmy, w 2021 roku LGD „Górna Prosna”, dzięki współfinansowaniu ze środków samorządu województwa opolskiego, wydała publikację „Smaki Górnej Prosny”.
- To coś więcej niż zwykły „przepiśnik”, to publikacja z duszą, pisana wierszem, rysowana ołówkiem, angażująca wiele osób, twórców, a przede wszystkim nas - zwykłych mieszkańców terenu LGD: gospodynie, mamy, babcie, wnuczki, a zdarzało się, że i panów - mówią Agnieszka Bachowska i Katarzyna Tracz.
Na 60 drukowanych stronach skondensowane zostały przepisy lokalne, w tym wiele tradycyjnych i nawiązujących do dziedzictwa kulinarnego regionu województwa opolskiego.
- To jednak tylko namiastka tego, co u nas się jada - kontynuują panie. - W każdej miejscowości unosi się zapach innej potrawy. Przenikające się kuchnie tworzą nasz jedyny, wyjątkowy górnoprośniański stół. Lokalne potrawy, nierzadko zapomniane, a zarazem zmieniane przez coraz młodszych kucharzy, stanowią cenne dziedzictwo naszego rejonu. Musimy i chcemy o nich pamiętać, a ta publikacja jest właśnie świetną formą, aby ocalić je od zapomnienia.
Druga wydana w zeszłym roku publikacja nosi tytuł „Kiszę bo lubię, czyli z Górnoprośniańskiego ogródka”.
- Kiszonki to produkty, które robią się niemal same - mówią Agnieszka Bachowska i Katarzyna Tracz. - Są bardzo proste w przygotowaniu, zapewniają nam niezwykłe, a czasem i nowe doznania smakowe. Na naszym terenie mamy bardzo wiele ciekawych przepisów. Korzystając z lokalnych produktów gospodynie tworzą wspaniałe kiszonki. Często nie zdajemy sobie sprawy, że oprócz ogórków czy kapusty możemy kisić inne warzywa, owoce, a nawet kwiaty,
Jak się okazuje przepisy tradycyjnego kiszenia znane są nie tylko starszym mieszkańcom.
- Tradycja przenika się z nowoczesnością, ze zdrowym trybem życia, z modnym w tych czasach slow food czy zero veste, jak również z życiem w zgodzie z naturą - dodają panie.
To właśnie te publikacje stały się przyczynkiem do ogłoszenia konkursu przeznaczonego dla kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń, grup odnowy wsi, sołectw, działających na obszarze objętym Lokalną Strategią Rozwoju LGD „Górna Prosna”.
- W jej skład wchodzą gminy: Gorzów Śląski, Praszka, Radłów oraz Rudniki - tłumaczą panie. - Nasz projekt został objęty honorowym patronatem marszałka
województwa opolskiego.
Konkurs będzie się składał z dwóch etapów. Pierwszy będzie polegał na przesłaniu do 30 września wypełnionego formularza zgłoszeniowego wraz z opisem dwóch potraw.
- Zgłoszenia zostaną ocenione przez specjalnie powołaną komisję, która wyłoni laureatów konkursu - mówią Agnieszka Bachowska i Katarzyna Tracz.
Drugi etap to finał konkursu, który polegać będzie na zaprezentowaniu wybranych potraw.
- Na zwycięzców czekają nagrody - zapewniają organizatorki. - Zapraszamy do zgłaszania swoich potraw.
Konkurs ruszył 1 września, dlatego już warto myśleć nad smakowitymi potrawami. Szczegółowe informacje w biurze LGD lub pod nr tel. 663 901 616 / 34 354 53 02.